Verslag tillift
Met een tillift worden mensen verplaatst tussen de rolstoel en het bed. De tillift kan gebruikt worden wanneer de persoon van het bed in de rolstoel wordt gezet of wanneer de persoon van de rolstoel in het bed wordt geplaatst. Tevens kan de tillift ook gebruikt worden voor een douche en toiletbezoek.
Er bestaan actieve tilliften en passieve tilliften. Actieve tilliften worden meestal gebruikt door mensen die nog een sta-functie hebben, deze liften worden daarom ook wel staliften genoemd. De stalift tilt de persoon op tot stand, waarna de persoon zichzelf kan optrekken.
De voordelen van actieve tilliften zijn:
- Makkelijk te gebruiken voor een toiletbezoek, omdat de onderrug en de benen van de persoon vrij blijven. Hierdoor is het makkelijker om de kleren uit te doen.
- Het is door één begeleider te bedienen.

Een actieve tillift
Op school is er geleerd hoe een passieve tillift gebruikt wordt. Een passieve tillift wordt gebruikt als mensen helemaal geen sta-functie meer hebben. Deze worden dan in een soort “hangmatje” gehesen.
Als eerste wordt de persoon in de tilbanden geplaatst. Als de tilbanden goed om de persoon vastzitten, kan de tillift langzaam omhoog worden gebracht. Vervolgens kan de tillift naar het bed worden gereden. Zorg er wel voor dat de uitsteeksels onderaan de tillift naar binnen geklapt zijn, dit om te zorgen dat je nergens vast blijft zitten. Wanneer de persoon goed boven het bed hangt kan de tillift langzaam weer naar beneden worden gebracht. Als de persoon weer op bed is geplaatst en de tilbanden zijn losgemaakt is er nog wel een probleem, namelijk het doek ligt nog onder de persoon. Dit is makkelijk op te lossen door de persoon een kwart te draaien, zodat hij op zijn zijkant ligt en het doek naar de persoon te duwen. Vervolgens de persoon terug op zijn rug draaien, en dan op zijn andere zij te leggen. Daarna kun je makkelijk het doek verwijderen.
Hier wordt het doek van de tilbanden onder de persoon gehaald
Wanneer de persoon van het bed in de rolstoel wordt gezet, doe je eigenlijk hetzelfde als wanneer de persoon van de rolstoel in het bed wordt geplaatst. Een verschil is dat de rugleuning van de rolstoel iets naar achter moet worden gekanteld voordat de persoon in de rolstoel kan. Dit om te voorkomen dat de persoon wegzakt bij het plaatsen in de rolstoel. Omdat de rugleuning wat naar achter staat, kan de persoon helemaal naar achter worden geschoven en wordt recht op gezet wanneer de rugleuning weer recht op staat.
Bij het gebruiken van de tillift is het belangrijk om alles rustig aan te doen, dit in verband met de veiligheid van de persoon.
Persoon wordt in de rolstoel gezet
Maak jouw eigen website met JouwWeb