Regelgeving
In dit hoofdstuk staan de wetten en regels beschreven rondom het lenen van een hulpmiddel.
Bij het lenen van een hulpmiddel zijn een aantal wetten en regels verbonden.
WMO
De WMO is erop gericht dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. En dat mensen actief mee kunnen doen in de samenleving. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de WMO. Mensen die een hulpmiddel nodig hebben voor een langere tijd en met langere tijd word bedoeld, langer dan 6 maanden, kunnen terecht bij de WMO van hun gemeente. Wordt het hulpmiddel vergoed door de WMO, dan heb je 2 mogelijkheden:
- Persoongebonden budget (PGB)
Hierbij bepaalt u zelf wie de zorgverlener wordt.
- Zorg in natura
Hierbij bepaalt de gemeente wie de zorgverlener wordt. U hoeft daar zelf niets voor te doen.
Heb je een hulpmiddel voor een kortere periode nodig, bijvoorbeeld krukken bij een gebroken been, dan valt dit niet onder de WMO. Deze tijdelijke hulpmiddelen kunt u vaak lenen bij een thuiszorgwinkel en worden vaak vergoed door uw zorgverzekeraar. Andere voorzieningen die onder de WMO vallen zijn vervoersvoorzieningen, woningaanpassingen en huishoudelijke hulp.
Maar in 2015 zijn daar een aantal voorzieningen bij gekomen. Zo gaat de gemeente meer ondersteuning geven in begeleiding, mantelzorg, respijtzorg, logeeropvang, beschermd wonen, dagopvang en dagbesteding. Deze voorzieningen komen uit de AWBZ. Bij het loket van je eigen gemeente kun je terecht voor je zorgvraag.
AWBZ
In 2015 zal de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten worden veranderd. Voor ouderen, chronisch zieken, jeugdige en mensen met een psychische aandoening of beperking gaat er iets veranderen. De taken van de AWBZ worden herverdeeld in nieuwe wetten en wetten die al bestaan. De Wet Langdurige Zorg (WLZ) is zo’n nieuwe wet. Deze wet neemt voor zijn rekening intensieve zorgtaken, het gaat hier om zorg die mensen nodig hebben 24 uur lang in de nabij omgeving. Bijvoorbeeld mensen die te maken hebben met een ernstige beperking, psychische stoornis of iemand die chronisch ziek is. De overheid is verantwoordelijk voor het organiseren van deze zorg.
Zorgverzekeringswet
Een aantal AWBZ taken zijn in 2015 overgegeven aan de zorgverzekeringswet (ZVW). Het gaat hierom persoonlijke verpleging en persoonlijke verzorging bij mensen thuis. Dit wordt ook wel wijkverpleging genoemd. Ook de zorg die mensen nodig hebben in de eerste 3 jaar bij een verblijf in een psychiatrische instelling van een ziekenhuis wordt vanuit de zorgverzekeringswet vergoed. De zorgverzekeraar is verantwoordelijk voor het organiseren van deze zorg. Deze zorg wordt vanuit het basispakket vergoed.
Maak jouw eigen website met JouwWeb